Ethereum 2.0 yeni tip madencilik için bilmeniz gereken koşullar

 - Doğrulayıcı tam olarak nedir?

Doğrulayıcı, Ethereum 2.0 protokolünün fikir birliğine katılan bir varlıktır.

Ya da bir benzetme yaparsak, bir bilgisayar sürecini çalıştıran bir insan. Bu süreç, blok zincirine eklenecek yeni blokları önerir ve kefil olur.

Başka bir deyişle, bir doğrulayıcıyı yeni bloklar için seçmen olarak düşünebilirsiniz. Bir blok ne kadar çok oy alırsa, zincire eklenme olasılığı o kadar artar.

Daha da önemlisi, bir doğrulayıcının oyu, sahip olduğu miktara göre ağırlıklandırılır.

- Depozito sözleşmesi nedir?

Bunu Ethereum hesapları ve eth2 doğrulayıcıları arasında bir para transferi olarak düşünebilirsiniz.

Kimin stake ettiğini, kimin onayladığını, ne kadar stake edildiğini ve fonları kimin çekebileceğini belirtir.

- Doğrulayıcıların neden risk altında paraya ihtiyacı var?

Doğrulayıcıların, dürüst olmayan davranışlarda bulundukları için cezalandırılabilmeleri için risk altında paraya sahip olmaları gerekir.

Başka bir deyişle, onları dürüst tutmak için, eylemlerinin mali sonuçları olması gerekir.

- Bir doğrulayıcının ne kadar ETH yatırması gerekir?

Bir doğrulayıcının ağı güvenli hale getirmeye başlamadan önce, 32 ETH'ye sahip olması gerekir. Bu, doğrulayıcının ilk dengesini oluşturur.

- 32'den fazla ETH'ye sahip olmanın herhangi bir avantajı var mı?

Hayır. 32'den fazla ETH'ye sahip olmanın hiçbir avantajı yoktur.

Maksimum hissenin 32 ETH ile sınırlandırılması, herhangi bir tek doğrulayıcının zincirin durumu üzerinde aşırı derecede büyük bir oy kullanmasını engellediği için gücün merkezden uzaklaştırılmasını teşvik eder.

Bir doğrulayıcı oyunun, söz konusu olduğu miktara göre ağırlıklandırıldığını unutmayın.

- Doğrulayıcımı birkaç gün çalıştırmayı bırakıp ardından yeniden başlatabilir miyim?

Evet, ancak normal koşullar altında, kabaca o dönemde kazanmış olacağınız ETH miktarına eşit miktarda ETH kaybedeceksiniz. Başka bir deyişle, ≈0.01 ETH kazanmaya devam ederseniz, bunun yerine ≈0.01 ETH cezasına çarptırılırsınız.

- Doğrulayıcımın bakiyesini ne zaman doldurmalıyım?

Bu sorunun cevabı büyük ölçüde emrinizde ne kadar ETH'ye sahip olduğunuza bağlıdır.

Bakiyeniz 16 ETH'ye yakınsa kesinlikle kontör yüklemelisiniz: bu, doğrulayıcı setinden atılmamanızı sağlamak içindir (bu, bakiyeniz 16 ETH'nin altına düşerse otomatik olarak gerçekleşir).

Yelpazenin diğer ucunda, bakiyeniz 31 ETH'ye yakınsa, 32'ye geri dönmek için gereken ekstra ETH'yi eklerken muhtemelen buna değmeyecektir.

- Paramı ne zaman çekebilirim ve çıkış yapmak ve çekmek arasındaki fark nedir?

Doğrulayıcınızla gönüllü bir çıkış mesajı imzalayarak doğrulamayı durdurma niyetinizi belirtebilirsiniz.

Ancak, Aşama 0'da bir kez çıktıktan sonra geri dönüşün olmadığını unutmayın.

Doğrulayıcınızı tekrar etkinleştirmenizin bir yolu yoktur ve en az 1.5 Aşamasına kadar paranızı transfer edemez veya çekemezsiniz (bu, o zamana kadar paranıza erişilemeyeceği anlamına gelir).

Sorumluluklar

Doğrulayıcılar, çevrimdışı oldukları için cezalandırılmalarına ek olarak, kötü niyetli davranışlarda bulundukları için de cezalandırılırlar - örneğin geçersiz veya çelişkili engellemeleri onaylamak.

Öte yandan, zincire dahil olan blokları teklif ettikleri / onayladıkları için ödüllendirilirler.

Anahtar kavram şudur:

Ağın fikir birliğine varmasına yardımcı olan eylemler için ödüller verilir

Fikir birliğini engelleyen kasıtsız eylemler (veya eylemsizlikler) için küçük cezalar verilir.

Ve kötü niyetli eylemler için büyük cezalar - veya kesmeler - verilir

Başka bir deyişle, ödüllerini en üst düzeye çıkaran doğrulayıcılar aynı zamanda bir bütün olarak ağa en büyük faydayı sağlar.

Ödüller / cezalar nasıl verilir?

Her doğrulayıcının kendi bakiyesi olduğunu unutmayın - ilk bakiye, depozito sözleşmesinde özetlenmiştir.

Doğrulayıcı sorumluluklarını taşıdığında (veya yerine getiremediğinde) bu bakiye Ethereum ağ kuralları tarafından periyodik olarak güncellenir.

Başka bir deyişle, ödüller ve cezalar doğrulayıcının zaman içindeki dengesine yansıtılır.

Ödüller / cezalar ne sıklıkla verilir?

Yaklaşık her altı buçuk dakikada bir - çağ olarak bilinen bir süre.

Ağ, her dönem, her doğrulayıcının eylemlerini ölçer ve uygun şekilde ödüller veya cezalar verir.

Ödüller / cezalar ne kadar?

Bu hesaplamaya giren birçok faktör olduğundan bu sorunun kolay bir cevabı yoktur.

Muhtemelen işlemlerin doğrulanması için kazanılan ödüller üzerindeki en etkili faktör, ağdaki toplam hisse miktarıdır. Başka bir deyişle, toplam doğrulayıcı miktarı. Bu rakama bağlı olarak, bir doğrulayıcı için maksimum yıllık getiri oranı% 2 ile% 20 arasında herhangi bir yerde olabilir.

Sabit bir toplam doğrulayıcı sayısı verildiğinde, ödüller / cezalar ağırlıklı olarak onaylayıcının dengesiyle ölçeklenir - daha yüksek bir bakiye ile onaylamak daha büyük ödüller / cezalarla sonuçlanırken, daha düşük bir bakiye ile onaylamak daha düşük ödül / ceza ile sonuçlanır.

Ancak bu ölçeklendirme mekanizmasının açık olmayan bir şekilde çalıştığını unutmayın. Nasıl çalıştığının kesin ayrıntılarını anlamak için etkili denge adı verilen bir kavramı anlamayı gerektirir. Bu konsepte henüz aşina değilseniz, bu mükemmel gönderiyi okumanızı öneririz.

Ödüller neden ağdaki toplam doğrulayıcı sayısına bağlıdır?

Blok ödülleri, ağda stake edilen toplam ETH miktarına göre kayan bir ölçek kullanılarak hesaplanır.

Açıklarsak  eğer yatırılan toplam ETH miktarı düşükse, ödül (faiz oranı) yüksektir, ancak toplam bahis arttıkça, her doğrulayıcıya ödenen ödül (faiz) düşmeye başlar.

Neden kayan bir ölçek? Buradaki detaylı ayrıntılara girmeyecek olsak da, temel fikir, ağın düzgün çalışması için minimum sayıda doğrulayıcı (ve dolayısıyla minimum miktarda ETH) olması gerektiğidir. Bu nedenle, daha fazla doğrulayıcıyı katılmaya teşvik etmek için, bu minimum sayıya ulaşılana kadar faiz oranının yüksek kalması önemlidir.

Daha sonra, doğrulayıcılar yine de katılmaya teşvik edilirler (doğrulayıcılar ne kadar çoksa ağın merkeziyetsizliği de o kadar fazladır), ancak bunu yapmaları kesinlikle gerekli değildir (dolayısıyla faiz oranı düşebilir).

Bir doğrulayıcı çevrimdışı olduğu için ne kadar cezalandırılır?

Değişir. Etkili dengenin etkisine ek olarak dikkat edilmesi gereken iki önemli senaryo vardır:

Doğrulayıcıların bir süper çoğunluğu (2/3) hala çevrimiçiyken çevrim dışı olmak, zincirin sonuçlandırılması için hala yeterli sayıda onaylayıcı olduğu için nispeten küçük cezalara yol açar. Bu beklenen senaryodur.

Toplam doğrulayıcı sayısının 1 / 3'ünden fazlasıyla aynı anda çevrimdışı olmak, bloklar artık sonuçlanmadığından daha sert cezalara yol açar. Bu senaryo çok aşırı ve gerçekleşmesi olası değil.

İkinci (olası olmayan) senaryoda, doğrulayıcıların 21 gün içinde hisselerinin% 50'sine (16 ETH) kadar kademeli olarak kaybedeceklerini unutmayın. 21 gün sonra, onaylayıcı havuzundan çıkarılırlar. Bu, blokların bir noktada yeniden tamamlanmaya başlamasını sağlar.

Net kârlı olması için dürüst bir doğrulayıcının çalışma süresinin ne kadar iyi olması gerekir?

Genel olarak, doğrulayıcıların çalışma süreleri% 50'den fazla olduğu sürece net kârlı olmaları beklenir. Bu, çevrimdışı olmanın yansımaları o kadar şiddetli olmadığından, doğrulayıcıların yedek istemcilerle veya yedekli internet bağlantılarıyla aşırı uzunluklara gitmesine gerek olmadığı anlamına gelir.

Bir doğrulayıcı, kötü niyetle hareket ettiği için ne kadar cezalandırılır?

Yine değişir. Kötü niyetli davranmak - örneğin geçersiz veya çelişen blokları onaylamak, doğrulayıcının hissesinin kesilmesine yol açacaktır.

Kesilebilecek minimum miktar 1 ETH'dir, ancak aynı anda diğer doğrulayıcılar da kesilirse bu sayı artar.

Bunun arkasındaki fikir, dürüst hatalardan kaynaklanan kayıpları en aza indirgemek, ancak koordineli saldırıları güçlü bir şekilde caydırmaktır.

Kesmek tam olarak nedir?

Kesmenin iki amacı vardır: (1) eth2'ye saldırmayı aşırı derecede pahalı hale getirmek ve (2) doğrulayıcıların görevlerini gerçekten yerine getirip getirmediklerini kontrol ederek tembel olmalarını durdurmak. Doğrulayıcıyı kesmek, kanıtlayıcı olarak yıkıcı bir şekilde hareket ederse doğrulayıcının hissesini (bir kısmını) yok etmektir.

Kesilen doğrulayıcıların protokole daha fazla katılmaları engellenir ve zorla çıkılır.

Anahtarlar

İmza anahtarımı kaybedersem ne olur?

İmzalama anahtarı kaybolursa, doğrulayıcı artık teklif veya onay veremez.

Onaylayıcının bakiyesi zamanla, oybirliği sürecine katılmadığı için cezalandırıldıkça azalacaktır. Doğrulayıcının bakiyesi 16 Ethere ulaştığında, doğrulayıcı havuzundan otomatik olarak çıkar.

Ancak, hepsi kaybolmaz. Doğrulayıcıların anahtarlarını EIP2334 kullanarak (varsayılan ilk katılım akışına göre) türettiği varsayıldığında, doğrulayıcılar her zaman imzalama anahtarlarını geri çekme anahtarlarından yeniden hesaplayabilir.

16 Eth, yaklaşık bir günlük bir gecikmeden sonra - çekilme anahtarı ile - geri çekilebilir.

Diğerleri aynı anda çıkıyorsa veya atılıyorsa bu gecikmenin daha uzun olabileceğini unutmayın.

Para çekme anahtarımı kaybedersem ne olur?

Para çekme anahtarı kaybolursa, doğrulayıcı tarafından tutulan fonlara erişim sağlamanın bir yolu yoktur.

Bu nedenle, anahtarlarınızı başka bir yedek görevi gören anımsatıcılardan oluşturmak iyi bir fikirdir. Bu, bu sitenin ilk katılım süreci yoluyla katılan doğrulayıcılar için varsayılan ayar olacaktır.

Para çekme anahtarım çalınırsa ne olur?

Para çekme anahtarı çalınırsa, hırsız doğrulayıcının bakiyesini aktarabilir, ancak bu yalnızca doğrulayıcı çıktıktan sonra.

İmzalama anahtarı hırsızın kontrolü altında değilse, hırsız doğrulayıcıdan çıkamaz.

İmzalama anahtarına sahip kullanıcı, doğrulayıcıdan hızlı bir şekilde çıkmayı deneyebilir ve ardından parayı - para çekme anahtarı ile - hırsızdan önce transfer edebilir.

Neden bir yerine iki anahtar?

Özetle, güvenlik. İmza anahtarı her zaman mevcut olmalıdır. Bu nedenle, çevrimiçi olarak yapılması gerekecektir. Çevrimiçi herhangi bir şey saldırıya açık olduğundan, para çekme işlemleri için aynı anahtarı kullanmak iyi bir fikir değildir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Haproxy ve arkada 2 nginx server yönlendirme

04.06.2018 - 08-06.2018 arası işler